Uji Mata Anda Dengan Ujian Ishihara : Pena Hijau

Uji Mata Anda Dengan Ujian Ishihara

Something big is happening after you reload your phone credit for 10 times!
20 Feb 2011
ANE abdul hadi awang
Qardawi penjenayah : Presiden PAS gesa Najib bertaubat
26 Feb 2011
Something big is happening after you reload your phone credit for 10 times!
20 Feb 2011
ANE abdul hadi awang
Qardawi penjenayah : Presiden PAS gesa Najib bertaubat
26 Feb 2011
icon follow us

Buta Warna (Color blindness/color vision deficiency) adalah ketidakmampuan untuk membezakan warna tertentu. Bentuk yang paling umum adalah buta warna merah hijau tetapi jenis lain termasuk buta warna biru kuning dan kebutaan warna total. 
Buta warna biasanya dikaitan dengan faktor genetik/bawaan daripada orang tua kepada anaknya. Kecacatan genetik ini juga disebut sebagai sex linked. Kebanyakan mereka yang buta warna adalah golongan lelaki. Hal ini disebabkan kerana lelaki hanya memiliki satu kromosom X (kromosom yang bertanggungjawab dalam pembangunan retina yang sihat) manakala wanita mempunyai 2 kromosom X. Dengan kata lain kromosom Y tidak membawa faktor buta warna.


Seorang wanita boleh menjadi pembawa kecacatan ini. Seorang ibu pembawa mempunyai 50% peluang untuk mewarisi sifat buta warna pada anaknya dan 50% kemungkinan anak perempuannya juga menjadi pembawa kecacatan kromosom X.

Hampir semua buta adalah disebabkan faktor genetik. Namun ada juga buta warna disebabkan kecederaan mata, saraf atau otak, terdedah dengan bahan kimia tertentu, terdedah dengan sinar UV terlalu lama dan banyak lagi.

Antara jenis buta warna :

 • Buta Warna Merah Hijau (yang paling biasa)
  • Dichromacy (Protanopia dan Deuteranopia)
  • Anomali trichromacy (protanomaly dan deuteranomaly)
 • Buta Warna Biru Kuning
  • Dichromacy (tritanopia)
  • Anomali trichromacy (tritanomaly)
 • Total Warna Buta (paling biasa)
Ujian yang selalu digunakan untuk menilai buta warna adalah Ujian Ishihara. Ujian ini dibuat oleh Dr Shinobu di Universiti Tokyo. Ujian ini melibatkan serangkaian pinggan atau cakera terdiri daripada beratus-ratus titik kecil. Untuk orang normal pada umumnya menunjukkan titik-titik nombor atau pola, tetapi orang yang buta warna pola menjadi sukar untuk membezakan.
Uji Mata anda di bawah. Sila klik pada begin.
alkhudhri
alkhudhri
Semoga artikel ini dapat memberi info kepada pembaca. Penulis sangat mengalu-alukan pembaca untuk memberikan komen, like atau kongsikan di mana-mana media sosial. Terima Kasih.
Uji Mata Anda Dengan Ujian Ishihara
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more