Puasa Sunat 6 Hari Di Bulan Syawal : Pena Hijau

Puasa Sunat 6 Hari Di Bulan Syawal

Rasulullah SAW, Abu Bakar Dan Umar Yang Kelaparan
5 Jul 2018
Tips Temuduga Oleh Dato Fadzillah Kamsah
9 Aug 2018
Rasulullah SAW, Abu Bakar Dan Umar Yang Kelaparan
5 Jul 2018
Tips Temuduga Oleh Dato Fadzillah Kamsah
9 Aug 2018
Puasa sunat enam Syawal
icon follow us

Dalil Puasa Sunat Enam Syawal

 

Abu Ayyub Al-Ansari ra berkata: Rasulullah SAW bersabda :

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ
Maksudnya: “Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian dia mengiringinya dengan enam hari dari bulan Syawal maka seperti ia berpuasa sepanjang tahun.”
[Sahih Muslim hadis no: 1164]

Di dalam hadis ini Rasulullah SAW menyatakan bahawa puasa enam hari di dalam bulan Syawal setelah berpuasa sebulan di bulan Ramadhan akan diganjari pahala seolah-olah berpuasa selama setahun.

Para ulama’ menghuraikan rahsia di sebalik ganjaran tersebut dengan mendatangkan dalil bahawa setiap amalan kebaikan manusia akan diganjari sebanyak 10 kali ganda. Puasa 30 hari di bulan Ramadhan diganjari sebanyak 300 hari, manakala puasa 6 hari di bulan Syawal pula diganjari dengan 60 hari. Jika dikira jumlahnya ialah 360 hari, ia hampir menyamai jumlah hari di dalam setahun sebanyak 360 hari. Sesungguhnya Allah swt maha berkuasa untuk memberikan ganjaran sebanyak mana yang dikehendaki-Nya.

 

Hikmah Puasa Sunat Enam Syawal

Sebenarnya puasa enam hari ini mempunyai beberapa hikmah yang tertentu dari sudut kesihatan manusia itu sendiri. Puasa selama sebulan penuh di bulan Ramadhan antaranya menyebabkan sistem percernaan di dalam badan berehat seketika di waktu siang selama sebulan. Kedatangan bulan Syawal pula menyebabkan seolah-olah ia mengalami kejutan dengan diberikan tugas mencerna pelbagai makanan pada hari raya dan hari-hari selepasnya. Oleh kerana itulah, puasa enam ini memberikan ruang kembali kepada sistem pencernaan badan untuk berehat dan bertugas secara beransur-ansur untuk kebaikan jasmani manusia itu sendiri.

Selain dari itu, sebagai manusia yang menjadi hamba kepada Allah swt, alangkah baiknya seandainya amalan puasa yang diwajibkan ke atas kita di bulan Ramadhan ini kita teruskan juga di bulan Syawal walaupun sekadar enam hari. Ini seolah-olah menunjukkan bahawa kita tidak melakukan ibadat puasa semata-mata kerana ia menjadi satu kewajipan tetapi kerana rasa diri kita sebagai seorang hamba yang benar-benar bersunguh-sungguh untuk taqarrub kepada tuhannya. Kerana itulah kata ulama’:

“Betapa malangnya orang yang hanya mengenal Allah pada bulan Ramadhan, sedangkan pada bulan lain, Allah SWT dilupai”.

 

Hukum Puasa Sunat Enam Syawal

Hukumnya adalah sunat. Berkata Imam An-Nawawi RA:

“Hadis ini jelas menjadi dalil bagi mazhab Imam al-Syafi’e, Imam Ahmad, Daud dan ulama’ yang sependapat dengan mereka bahawa disunatkan berpuasa enam hari (pada bulan Syawal).

Imam Malik dan Imam Abu Hanifah pula menganggap hukumnya makruh. Sebabnya kerana bimbang orang ramai akan menyangka ia adalah sebahagian dari puasa Ramadhan (yang wajib hukumnya) padahal ia bukanlah dari puasa Ramadhan.”

[Syarah Sahih Muslim 8/56]

 

Bilakah Dimulakan Puasa Sunat Enam Syawal?

Puasa sunat enam Syawal paling awal dimulakan pada 2 Syawal. Ini kerana tarikh 1 Syawal adalah hari ‘Idil Fitri dan kita dilarang dari berpuasa pada hari tersebut. Abu Hurairah ra berkata:

“Nabi saw melarang puasa pada hari ‘Idil Adha dan ‘Idil Fitri”

[Sahih Al-Bukhari no: 1991]

alkhudhri
alkhudhri
Semoga artikel ini dapat memberi info kepada pembaca. Penulis sangat mengalu-alukan pembaca untuk memberikan komen, like atau kongsikan di mana-mana media sosial. Terima Kasih.

1 Comment

  1. […] itu, kepada kawan-kawan, rakan-rakan pembaca blog ni yang masih belum habis atau yang belum lagi puasa sunat enam Syawal ni, marilah kita merebut kelebihan dan ganjaran yang Allah berikan kepada kita sebagai umat akhir […]

Puasa Sunat 6 Hari Di Bulan Syawal
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more