Teguran Untuk Suami Pemalas, Memilih Kerja & Harap Isteri Tanggung Keluarga! : Pena Hijau

Teguran Untuk Suami Pemalas, Memilih Kerja & Harap Isteri Tanggung Keluarga!

dreamstime_s_129319418
Bahagia hingga ke Syurga (1): hadiah tanda ingatan
16 Nov 2020
dreamstime_s_130678340
Pekerjaan dalam Islam: mencari reda Allah SWT
17 Nov 2020
Teguran Untuk Suami Pemalas, Memilih Kerja & Harap Isteri Tanggung Keluarga!

Teguran Untuk Suami Pemalas, Memilih Kerja & Harap Isteri Tanggung Keluarga! |Bukan mahu mengeluh namun hakikat zaman sekarang ini kos hidup cukup tinggi lebih-lebih lagi jika menetap di ibu kota. Baru je hari ini gaji, esok dah ‘pokai’!

Namun kata orang di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Tak mustahil lah ramai hari ini mengambil langkah bijak dengan melakukan lebih dari satu pekerjaan. Ada yang buat part time, ada yang buat dropship dan banyak lagi.

Tapi jenis suami pemalas yang malas bekerja dan selalu bagi alasan ini, agaknya macam mana kita nak tegur dia eh? Baca ni!

suami pemalas

BACA JUGA :: Suami malas, Cepat Stress Dengan Isteri. Inilah Tanda Suami Kekurangan Hormon Testerone

Shopping barang dapur barang anak segini je kalau tak kena 200/300 tak sah. Kalau sebulan dah bape?Zaman skang kalau suami pemalas setakat keje endah tak endah.. harap ade orang jage.. harap duit jatuh dari langit tak jadi ape.

Kalau yang spesis suami pemalas duduk rumah tido saje. Tggu nak jadi ceo, suh keje 7e tak nak, keje mcd tak nak, sile mereput. Zaman skang jangan nak memilih keje. Yg penting, tanggungjawab. Lagi2 kalau dah bgelar SUAMI. Kalau suami pemalas memang sentiasa harap bini tanggung keluarga, end up dia jgn salah kan anak bini kalau anak bini lari. Jangan la nak sebut istilah “tak boleh susah senang same” mende susah senang sama kalau lari dari tanggungjawab??

Boleh di katakan, dalam malaysia peratus penceraian di sebabkan DUIT. Orang cakap duit xboleh bawak mati, tapi zaman skang rasa nak mati x xde duit?? Rasa2 anak tu boleh hidup x tanpa duit? Tanpa minum susu or makan? Boleh hidup? Nak makan minum pakai duit x? Ke boleh makan pasir or rumput2 tepi jalan tu?

Bila da bcerai, yg ALWAYS TERJADI, orang akan nampak salah PEREMPUAN bukan salah bekas suami. Perempuan ni mata duitan. Kaki kikis. Ni lawak dia boleh kalah harith iskandar!

My self bukan jenis bharap 100% dekat suami even this is my 2nd marriage, and i ade pilihan utk xnak kerja. But no.. i still need to work.. for my self n for my baby girl.

Jangan lepas tanggungjawab kelaut, kita cari buruk orang untuk tutup kesalahan sendiri.

Ni bukan menyalak atau pon meroyan. Ni adalah fakta zaman sekarang di mana jadi la manusia yg tengok kekurangan diri sendiri sebelum nak jatuhkan orang lain atau pon memburukkan orang lain.

Yang penting jangan bagi ALASAN OR MBURUKKAN ORANG UNTUK TUTUP AIB SENDIRI. ALLAH MAHA MENGETAHUI.

Sebab tu, ALLAH Mudahkan kerja saya. Anak saya takde masalah dengan susu ataupon pampers. Ko gasak la susu or pampers ape2 dia rilex je. Dan juga susah demam. Syukur rezeki yg allah bg dkt saya xputus2.
#faktabukanauta

Sumber : Nor Shazleen

Sumber : Kataustaz.com

Share, Follow & Like :
alkhudhri
alkhudhri
Semoga artikel ini dapat memberi info kepada pembaca. Penulis sangat mengalu-alukan pembaca untuk memberikan komen, like atau kongsikan di mana-mana media sosial. Terima Kasih.

Leave a Reply

close

Enjoy this blog? Please spread the word :) TQ