Elak Bayar Cukai Dianggap Pengkhianat Negara - Najib : Pena Hijau

Elak Bayar Cukai Dianggap Pengkhianat Negara – Najib

Menjana pendapatan online tanpa modal di 8share
17 Nov 2013
Kalendar Tahun 2014
12 Dec 2013
Menjana pendapatan online tanpa modal di 8share
17 Nov 2013
Kalendar Tahun 2014
12 Dec 2013
icon follow us

Hari ini Najib kata rakyat yang elak bayar cukai dianggap sebagai pengkhianat negara.. kerana katanya bayar cukai adalah satu daripada semangat patriotisme.
Jika rakyat tak bayar cukai dianggap sebagai pengkhianat.. gelaran apa agaknya yang sesuai buat pemimpin yang boros membelanjakan wang cukai yang dikutip dari rakyat itu?
Tidakkah lebih dari pengkhianat jika seseorang pemimpin yang diamanahkan untuk mentadbir negara dengan sebaik mungkin, membazir tak tentu hala?.. menggunakan harta negara yang dibiayai dengan wang cukai dari rakyat itu seolah-olah mak bapak dia yang punya?
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata mereka yang mengelak daripada membayar cukai boleh dianggap melakukan pengkhianatan kepada negara.
Ini kerana, katanya kewajipan membayar cukai merupakan satu daripada semangat patriotisme terhadap negara.
“Definisi patriotisme dalam negara kita ialah apabila kita melunaskan tanggungjawab kepada negara untuk kebaikan negara dan rakyat.
“Bila bayar cukai kita tolong rakyat, kita tanamkan semangat ini, dengan ini negara kita akan lebih berjaya,” katanya ketika merasmikan Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional (Pena) di Masjid Wilayah Persekutuan di sini, Ahad.
Turut hadir Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan yang juga Pengerusi Sekretariat Pena.
Najib yang juga Menteri Kewangan berkata sudah tiba masanya kerajaan memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan mulai 1 April 2015 kerana ia adalah untuk kebaikan rakyat dan masa depan negara.
“Kebaikannya ialah kita akan mempunyai sumber kewangan dan hasil yang lebih kukuh untuk memacu pembangunan negara dan rakyat akan lebih bahagia kerana berdasarkan sumberlah, negara akan menjadi maju,” katanya.
Beliau berkata dalam menuju ke arah negara maju pada 2020, Malaysia perlu mempunyai sumber tambahan bagi menampung segala keperluan negara terutamanya dalam membangunkan kemudahan infrastruktur.
“Kalau kita lihat perjalanan negara kita, cuba kita bayangkan dalam sejenak bagaimana hala tuju perkembangan negara kita, dalam keadaan sebuah negara di mana kampung-kampung tradisional, bandar-bandar kecil bertukar wajah.
“Kita nak jalan raya baharu, sekolah dan universiti yang baharu dan ini memerlukan peruntukan yang lebih, jadi kita tidak boleh tidak ada hasil, kalau tidak siapa hendak bayar semua ini.
“Pilihannya adalah dengan membuat pinjaman, tetapi kalau asyik pinjam apa akan jadi, tidak terbayar kita, rating negara kita akan menurun, kita akan muflis, semua rakyat susah, kita tidak boleh uruskan negara macam ini,” katanya.
Najib turut membidas pembangkang yang menjanjikan pelbagai perkara termasuklah ada ketikanya menentang pelaksanaan GST tetapi kemudian menyokongnya kembali dengan syarat ia dilaksanakan setelah kerajaan menutup semua ketirisan.
“Kita tadbir negara mestilah ada ‘sense of responsibility’, kita akui mungkin ada ketirisan tetapi kita mempunyai iltizam untuk memperbetulkan sebab itu kita bentangkan secara umum Laporan Audit, mana ada negara yang sempurna,” katanya.
Mengenai agenda pemerkasaan Bumiputera, beliau berkata ia menjadi agenda nasional bagi memastikan kelompok Bumiputera dapat berkongsi kekayaan negara secara adil dan saksama.
Seminar sehari yang dianjurkan Sekretariat Pena itu bertujuan memberi kefahaman dan penerangan mengenai GST, intipati Bajet 2014 dan agenda pemerkasaan Bumiputera. – BERNAMA
Dalam hal patriotisma pula.. Patriotikkah seorang pemimpin yang membiarkan pulau Batu Putih dan Tanah milik KTM terlepas dan dikuasai oleh Singapura?
Patriotikkah kita jika membenarkan warga asing memiliki kad pengenalan hanya kerana mahu menjaga kepentingan politik kita?
alkhudhri
alkhudhri
Semoga artikel ini dapat memberi info kepada pembaca. Penulis sangat mengalu-alukan pembaca untuk memberikan komen, like atau kongsikan di mana-mana media sosial. Terima Kasih.

Leave a Reply

Elak Bayar Cukai Dianggap Pengkhianat Negara – Najib
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more