Benar Ke Selawat Yang Dibaca Akan Dibentangkan kepada Rasulullah SAW Pada Hari Jumaat? : Pena Hijau

Benar Ke Selawat Yang Dibaca Akan Dibentangkan kepada Rasulullah SAW Pada Hari Jumaat?

Hidup kita yang tenang dan bahagia dengan Allah SWT
17 Sep 2020
“Faraid langkah terakhir..”-Isteri Wajib Tuntut Perkara Ini Dahulu, Jika Suami Sudah Tiada
19 Sep 2020
Hidup kita yang tenang dan bahagia dengan Allah SWT
17 Sep 2020
“Faraid langkah terakhir..”-Isteri Wajib Tuntut Perkara Ini Dahulu, Jika Suami Sudah Tiada
19 Sep 2020
Benar Ke Selawat Yang Dibaca Akan Dibentangkan kepada Rasulullah SAW Pada Hari Jumaat?
icon follow us

Benar Ke Selawat Yang Dibaca Akan Dibentangkan kepada Rasulullah SAW Pada Hari Jumaat? | Mungkin ramai di antara kita jarang membaca Al-Quran. Ada pelbagai alasan, tak sempat, tak pandai mengaji, dah lama tak buka Quran dan sebagainya. Ada ketika kita mungkin tertanya, kalau tak pandai ngaji tak boleh masuk syurga ke?

Jangan sesekali berfikir begitu kerana syurga neraka itu hak milik Allah. Malah masuk syurga pun atas rahmatNya. Di sebalik itu, jika banyak yang kita tidak pandai khususnya mengaji, jangan putus harap sebaliknya sentiasalah berdoa pada Allah agar hati kita dibuka untuk menerima hidayahnya.

Tapi tahukah, kita masih boleh meraih pahala banyak iaitu dengan sentiasa berselawat ke atas Nabi, kita akan berada dekat dengan Nabi di dalam syurga kelak.

Dalam page Mufti Wilayah Persekutuan yang ditulis oleh Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri yang kini Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) beliau menjawap pertanyaan berkaitan selawat.

BACA JUGA: Penyanyi Dari India Akui Anaknya Suka Didodoikan Dengan Dendangan ‘Selawat’

selawat

Jawapan:
Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Selawat ke atas Rasulullah SAW merupakan satu tuntutan di dalam agama ini. Ini kerana, di sana terdapat banyak kelebihan bagi orang yang sentiasa berselawat ke atas Nabi SAW sebagaimana yang dikhabarkan oleh Baginda SAW:

فَإِنَّهُ مَنْ صَلَّى عَلَيَّ صَلَاةً صَلَّى الله عَلَيْهِ بِهَا عَشْرًا
Maksudnya: “Sesungguhnya barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan satu selawat, maka Allah SWT akan berselawat ke atasnya dengan sepuluh selawat.” [Riwayat Muslim (384)]

Berdasarkan soalan di atas, terdapat satu riwayat di dalam al-Sunan al-Kubra oleh Imam al-Baihaqi bahawa akan dibentangkan setiap selawat daripada umat Nabi Muhammad SAW kepada Baginda SAW pada setiap hari Jumaat:

أَكْثِرُوا عَلَيَّ مِنَ الصَّلَاةِ فِي كُلِّ يَوْمِ جُمُعَةٍ؛ فَإِنَّ صَلَاةَ أُمَّتِي تُعْرَضُ عَلَيَّ فِي كُلِّ يَوْمِ جُمُعَةٍ، فَمَنْ كَانَ أَكْثَرَهُمْ عَلَيَّ صَلَاةً كَانَ أَقْرَبَهُمْ مِنِّي مَنْزِلَةً
Maksudnya: “Perbanyakkanlah berselawat ke atasku pada setiap hari Jumaat. Sesungguhnya selawat yang dibaca oleh umatku akan dibentangkan kepadaku pada setiap hari Jumaat. Barangsiapa yang paling banyak berselawat ke atasku, maka dia akan berada paling hampir denganku (di dalam Syurga).” [Riwayat al-Baihaqi (5995)]

Berikut adalah teks hadith yang menceritakan berkaitan selawat yang dibaca akan dibentangkan kepada Nabi SAW pada setiap hari Jumaat. Adapun berkaitan penilaian riwayat atau hadith ini, para ulama berbeza pandangan. Di sini kami nukilkan beberapa penilaian para ulama berkaitan hadith ini:

Melihat kepada beberapa pandangan di atas, kami cenderung kepada hadith ini adalah hasan sebagaimana yang dinilai oleh para ulama di atas. Selain itu, Imam al-Syaukani hadith ini menjadi dalil bahawa setiap selawat yang dibaca oleh hamba-hamba Allah akan dibentang di hadapan Nabi SAW pada setiap hari Jumaat. [Lihat: Tuhfah al-Zakirin, 50]

Penutup
Kesimpulannya, hadith di atas adalah hasan dan ia merupakan dalil yang jelas bahawa setiap selawat yang dibaca oleh umat Nabi Muhammad SAW akan dibentang di hadapan Baginda SAW pada setiap hari Jumaat. Justeru, marilah kita memperbanyakkan berselawat ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW bersesuaian dengan firman Allah SWT di dalam al-Quran:

إِنَّ اللَّـهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ ۚ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

al-Ahzab: 56
Maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad SAW); wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya.”

Syeikh al-Maraghi dalam mentafsirkan ayat ini berkata: Wahai orang beriman, doakanlah supaya Nabi SAW mendapat rahmat, muliakan Baginda walau dengan apa cara yang kamu mampu lakukan. Umpamanya mengikut Baginda secara baik atau mematuhi setiap arahannya. Begitu juga, dengan cara mengucapkan selawat dan salam kepada Baginda dengan lidahmu. [Lihat: Tafsir al-Maraghi, 11/5511]

Akhirnya, semoga Allah SWT menggolongkan kita dalam kalangan pencinta Nabi SAW serta menghimpunkan kita bersama Nabi SAW di dalam Syurga kelak. Amin.

Wallahua’lam

BACA JUGA : Berkebun Dan Berselawat Mampu Kawal Stress, Boleh Cuba Kalau Tak Percaya!

Sumber : Kataustaz.com

alkhudhri
alkhudhri
Semoga artikel ini dapat memberi info kepada pembaca. Penulis sangat mengalu-alukan pembaca untuk memberikan komen, like atau kongsikan di mana-mana media sosial. Terima Kasih.
Benar Ke Selawat Yang Dibaca Akan Dibentangkan kepada Rasulullah SAW Pada Hari Jumaat?
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more