“Faraid langkah terakhir..”-Isteri Wajib Tuntut Perkara Ini Dahulu, Jika Suami Sudah Tiada : Pena Hijau

“Faraid langkah terakhir..”-Isteri Wajib Tuntut Perkara Ini Dahulu, Jika Suami Sudah Tiada

Benar Ke Selawat Yang Dibaca Akan Dibentangkan kepada Rasulullah SAW Pada Hari Jumaat?
Benar Ke Selawat Yang Dibaca Akan Dibentangkan kepada Rasulullah SAW Pada Hari Jumaat?
18 Sep 2020
Bila Maki Hamun Jadi Zikir Harian, Bagaimana Penghujung Hayat Kita Nanti?
Bila Maki Hamun Jadi Zikir Harian, Bagaimana Penghujung Hayat Kita Nanti?
21 Sep 2020
Benar Ke Selawat Yang Dibaca Akan Dibentangkan kepada Rasulullah SAW Pada Hari Jumaat?
Benar Ke Selawat Yang Dibaca Akan Dibentangkan kepada Rasulullah SAW Pada Hari Jumaat?
18 Sep 2020
Bila Maki Hamun Jadi Zikir Harian, Bagaimana Penghujung Hayat Kita Nanti?
Bila Maki Hamun Jadi Zikir Harian, Bagaimana Penghujung Hayat Kita Nanti?
21 Sep 2020
icon follow us

“Faraid langkah terakhir..”-Isteri Wajib Tuntut Perkara Ini Dahulu, Jika Suami Sudah Tiada | Dalam hal undang-undang, ada yang takut untuk mengambil tindakan dan ada juga yang tak jelas. Itu yang membuatkan ramai lebih memilih untuk mendiamkan diri dan buat tak tahu saja. Nak-nak lagi bab lakukan tuntutan harta.

Menurut Khairul Fahmi Ramli, seorang peguam Syarie, selalunya kita tahu akan orang yang bercerai hidup saja boleh buat sebarang tuntuan tapi ramai yang tak tahu bahawa cerai mati juga boleh lakukan beberapa tuntutan.

Jelasnya, selalu orang hanya fikir nak selelsaikan isu Faraid saja, tetapi ramai yang terlepas pandang akan tuntutan yang wajar dituntut oleh seorang balu keatas ahli waris simati yang lain.

BACA JUGA: Sebelum Berniat Menuntut Faraid, Ingat Satu Tanggung Jawab Ini. Ramai Lupa Diri

faraid

Selalu kita faham, bila berlaku perceraian yang mana kedua-dua pasangan masih hidup ada beberapa tuntutan yang boleh dituntut oleh seseorang bekas isteri. Cuma, kita jarang ambil tahu, tentang seorang balu (isteri kematian suami) juga mempunyai beberapa hak yang pada saya sangat perlu diselesaikan.

Biasanya orang hanya tahu nak selesaikan Faraid iaitu pembahagian harta pusaka. Sedangkan, pusaka ini adalah peringkat terakhir pengurusan harta simati. Jadi, saya ringkaskan tentang jenis tuntutan yang wajar dituntut oleh seorang balu keatas ahli waris simati yang lain.

Sekiranya, si suami masa dia hidup, pernah meminjam dan menggadaikan barang kemas milik isteri, namun tidak sempat untuk tebus kemudian dia meninggal, isteri tersebut boleh menuntut sebahagian daripada tinggalan pusaka simati untuk menebus gadaian tersebut.

Mungkin, perkara ini boleh diselesaikan secara baik iaitu meminta kepada ahli waris yang lain untuk bersetuju memberikan sebahagian wang tersebut untuk ditebus. Ini termasuk juga sekiranya simati ada tunggakan nafkah dan hutang maskahwin yang belum dilangsaikan.

Umum mengetahui, bahagian faraid bagi seseorang isteri ini akan menjadi kecil sekiranya mempunyai anak. Bahkan, akan menjadi lebih kecil sekiranya simati mempunyai banyak isteri. Jadi, harta sepencarian adalah salah satu tuntutan yang boleh dituntut sebagai hak seorang bekas isteri yang ada menyumbang dalam kehidupan rumahtangga mereka.

Biasanya, isu ini akan menjadi rumit jika berhadapan dengan ramai ahli waris kerana setiap ahli waris simati akan menjadi Defendan dalam tuntutan ini. Melainkan, semua ahli waris bersetuju dengan tuntutan tersebut.

Biasanya hak jagaan mungkin kurang berlaku antara bekas isteri dengan ahli waris yang lain. Cuma, ada sesetengah keadaan yang mana ada pertikaian mengenai hak jagaan anak. Khususnya yang sering berlaku adalah antara balu simati dengan bekas mertua.

Biasanya, ibu akan tetap dapat hak jagaan dan pihak lawan akan dapat hak melawat serta mungkin bermalam. Cuma, jika perkara ini tidak menjadi isu, mungkin tidak akan sampai ke Mahkamah melainkan mana-mana pihak perlukan satu perintah jagaan dikeluarkan.

Memang ada ibu yang dia rasakan dia mampu untuk tanggung perbelanjaan anak-anak. Lebih-lebih lagi zaman ini, banyak ibu yang mempunyai kerjaya bagus serta pendapatan yang stabil. Cumanya, ada yang mungkin tak mampu untuk tanggung perbelanjaan tersebut.

Jadi, seorang balu boleh menuntut Nafkah Anak kepada waris sebelah suami untuk menanggung nafkah tersebut. Formulanya, mengikut senarai perwalian. Jika datuk kepada cucu masih hidup, maka datuk perlu menanggung. Jika tiada, bapa saudara perlu menanggung dan seterusnya. Jadi, jangan cakap bapa saudara tak ada kaitan yer.

Sesetengah pihak ada membuat perjanjian hibah yang kita namakan Surat Ikatan Hibah keatas sesuatu harta. Yang mana, suami semasa hidup pernah memberi hibah hartanya kepada isteri secara sah disisi undang-undang. Cuma, perjanjian tersebut belum disahkan oleh mana-mana Mahkamah.

Jadi, seorang balu boleh membuat permohonan pengesahan Hibah terlebih dahulu di Mahkamah Tinggi Syariah sekiranya wujud Hibah tersebut. Sekiranya Hibah tersebut disahkan, pastinya harta yang dituntut itu tidak boleh dinamakan sebagai harta pusaka untuk difaraid.

Sekarang faham ke faham? Bukannya jika berlaku sahaja kematian, terus ahli waris lain nak faraid. Sabar, ada beberapa perkara perlu diselesaikan dulu sebelum sampai ke faraid. Hadis Nabi juga mewajibkan hutang diselesaikan Hutang dan Wasiat terlebih dahulu sebelum faraid.

Yang penting jangan terlalu lama untuk buat pengurusan harta simati ini. Bimbang, akan berlaku kematian berlapis dan lebih menyukarkan proses pembahagian pusaka kelak. Siapa rasa artikel saya bermanfaat? Boleh tak sampaikan pada rakan yang lain? Terima kasih

😊Tak perlu pertikai hak seorang bekas isteri, kalau memang haknya ada dalam Hukum.

Fahmi Ramli

Sumber : Kataustaz.com

alkhudhri
alkhudhri
Semoga artikel ini dapat memberi info kepada pembaca. Penulis sangat mengalu-alukan pembaca untuk memberikan komen, like atau kongsikan di mana-mana media sosial. Terima Kasih.

Leave a Reply

“Faraid langkah terakhir..”-Isteri Wajib Tuntut Perkara Ini Dahulu, Jika Suami Sudah Tiada
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more