Ibu Pernah Sakit Meroyan Ni Kongsi Penawar Antaranya Istighfar 1000 Kali Sehari : Pena Hijau

Ibu Pernah Sakit Meroyan Ni Kongsi Penawar Antaranya Istighfar 1000 Kali Sehari

felda-new-zealand
Tempat dengan nama yang pelik di Malaysia
9 Nov 2020
dreamstime_s_106391505
‘Setiap perbuatan dimulakan dengan niat…’: sebuah hadis lengkap
10 Nov 2020
felda-new-zealand
Tempat dengan nama yang pelik di Malaysia
9 Nov 2020
dreamstime_s_106391505
‘Setiap perbuatan dimulakan dengan niat…’: sebuah hadis lengkap
10 Nov 2020
Ibu Pernah Sakit Meroyan Ni Kongsi Penawar Antaranya Istighfar 1000 Kali Sehari
icon follow us

Ibu sakit meroyan selepas bersalin, boleh benar-benar terjadi malah mudaratnya sehingga menyebabkan kecederaan pada diri dan anak yang baru dilahirkan. Ibu ini, Nad Masrom (Ummi Najla) berkongsi pengalaman.

Bagaimana dia merawat penyakit meroyan yang pernah dialami lapan tahun lalu. Dengan 9 kaedah yang diperoleh antaranya daripada sahabatnya sendiri, FaaFalina Sanusi.

Tak sanggup rasanya nak baca tentang bayi 3 bulan yang meninggal dunia di tangan ibu sendiri.

Ibu baru pertama kali melahirkan anak, mengalami perubahan hormon yang mendadak selepas kelahiran kemudian mengalami kecelaruan emosi yang tak disedari kadang kala ada menganggap mereka sudah capai tahap hilang akal walhal ianya adalah tanda-tanda meroyan.

Saya bersyukur ketika saya melalui fasa meroyan 8 tahun yang lalu, suami, keluarga, mak mertua, ayah mertua dan sahabat handai sentiasa di sisi, beri sokongan emosi dan sediakan bahu untuk saya bersandar.

Banyak faktor meroyan ni boleh berlaku; kelahiran pramatang, ibu bersalin kali pertama, ibu alami komplikasi kelahiran, anak sakit dan lain-lain.

meroyan

BACA JUGA :: Baca 4 Doa Ini Semasa Hamil Agar Selamat & Dikurniakan Anak Soleh

Sedikit tips yang saya boleh kongsikan bersama ibu-ibu yang mungkin alami situasi ke arah meroyan atau mungkin sudah dalam fasa seperti ini berdasarkan pengalaman saya sebelum ini:

Tips ni dulu sahabat saya FaaFalina Sanusi yang kongsikan. Alhamdulillah ia berkesan untuk rawat hati saya ketika itu. Tasbih digital sangat membantu. Bila jiwa celaru, cepat-cepat buat. Percayalah, ia dapat merawat hati yang lara.

Bersendirian ni bukan maksudnya duduk seorang diri. Kadang-kadang kita dengan anak-anak tapi fikiran melayang jauh. Pastikan kita ditemani orang yang lebih matang dan sedar perubahan diri kita.

Cuba amalkan setiap pagi. In shaa Allah solat dhuha dapat menjadikan hari kita bermula dengan lebih baik.

Setiap kali lepas solat fardu, amalkan baca surah yassin. Tak lama pun baca yassin ni. Dalam 10-15 minit macam tu. Lama-lama akan rasa keringanan pada beban yang dialami.

Jika belum istiqamah untuk bangun tahajud, setiap kali terjaga malam, tadahlah tangan dan berdoa apa sahaja yang diinginkan. In shaa Allah, Allah akan kira usaha awal kita ini. Tahajud menjadikan jiwa kita lebih kuat.

Kita kerap membandingkan diri dengan wanita lain. Kita akan rasa diri tak sempurna bila melihat perbandingan maya ini. Sebelum hati benar-benar kental, kurangkan interaksi mesia sosial ini untuk elakkan diri hilang motivasi dan merasakan kita banyak kekurangan.

Tak apa circle kita mengecil. Tapi kita kena pilih mereka yang betul-betul dipercayai dan bersedia ada di sisi kita bila kita benar-benar memerlukan. Jauhkan mereka yang boleh memberi aura negatif.

Saya kerap lakukan ini. Dalam keadaan keliru, ambillah tafsir al-qur’an, pegang dan berdoa dalam hati dengan keadaan yakin (YAKIN tu macam kita order pizza dan dalam masa 15 minit pizza tu akan sampai pada kita).

Berdoalah minta Allah beri petunjuk dan bukalah mana-mana muka surat secara rawak. In shaa Allah dalam salah satu ayat di muka surat tersebut, ada jawapan untuk persoalan kita.

Kalau kita sukar nak percaya orang lain, luahkan perasaan melalui penulisan. Tulis di buku sebagai jurnal setiap hari. Kalau nak tulis di facebook tapi tak nak orang baca, set ONLY ME.

Tak yakin nak menulis? Contenglah apa-apa sahaja lakaran. Saya lebih suka buat seni terapi. Lukis apa sahaja yang mewakili perasaan saya ketika itu.

Luahkan dengan cara yang betul dan carilah bantuan bila diperlukan. In shaa Allah bila kita yakin yang kita akan dibantu, bantuan tu akan benar-benar tiba.

Jangan biarkan jiwa kita bergolak dan akhirnya memakan diri sendiri sehingga ke arah meroyan.

#SHARE untuk manfaat ibu-ibu lain.

Sumber/Foto : Nad Masrom, Certified Lactation Counselor, Art Therapy in Breastfeeding

Sumber : Kataustaz.com

alkhudhri
alkhudhri
Semoga artikel ini dapat memberi info kepada pembaca. Penulis sangat mengalu-alukan pembaca untuk memberikan komen, like atau kongsikan di mana-mana media sosial. Terima Kasih.
Ibu Pernah Sakit Meroyan Ni Kongsi Penawar Antaranya Istighfar 1000 Kali Sehari
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more