Berapa Lama Daging Korban Boleh Disimpan? : Pena Hijau

Berapa Lama Daging Korban Boleh Disimpan?

Tatkala doa menjadi lagu
6 Aug 2020
Memilih makanan halal dalam kehidupan
7 Aug 2020

Berapa Lama Daging Korban Boleh Disimpan?  Assalamualaikum. Salam hari Jumaat yang mulia. Apa khabar semua. Maafkan mama sekarang ni teramat busy dengan kerja di office. Kalau ikut sejarah memang setiap tahun waktu ni memang mama akan super busy. Bezanya tahun ni mama SUPER DUPER MUPER busy dari tahun-tahun lepas huhuu..Korang dapat banyak tak daging korban? Selalunya waktu-waktu macam ni kita akan tertanya-tanya Berapa Lama Daging Korban Boleh Disimpan? Risau juga sebab macam mama ni selalunya weekend baru masak makanan berat sikit. 

Mari kita tengok Berapa Lama Daging Korban Boleh Disimpan? Ini adalah berdasarkan hadith sahih. Mama ambil dari telegram 1 hari 1 hadith.

gambar hiasan

Berapa Lama Daging Korban Boleh Disimpan?  Tempoh Makan Daging Korban

عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عَابِسٍ عَنْ أَبِيهِ قَالَ قُلْتُ لِعَائِشَةَ أَنَهَى النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ تُؤْكَلَ لُحُومُ الْأَضَاحِيِّ فَوْقَ ثَلَاثٍ قَالَتْ مَا فَعَلَهُ إِلَّا فِي عَامٍ جَاعَ النَّاسُ فِيهِ فَأَرَادَ أَنْ يُطْعِمَ الْغَنِيُّ الْفَقِيرَ وَإِنْ كُنَّا لَنَرْفَعُ الْكُرَاعَ فَنَأْكُلُهُ بَعْدَ خَمْسَ عَشْرَةَ قِيلَ مَا اضْطَرَّكُمْ إِلَيْهِ فَضَحِكَتْ قَالَتْ مَا شَبِعَ آلُ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مِنْ خُبْزِ بُرٍّ مَأْدُومٍ ثَلَاثَةَ أَيَّامٍ حَتَّى لَحِقَ بِاللَّه

Daripada ‘Abdurrahman bin Abis dari Bapanya ia berkata; “Aku bertanya kepada Aisyah; ‘Apakah Nabi SAW melarang untuk makan daging sembelihan hari raya Adha lebih dari tiga hari? ‘ Aisyah menjawab; “Baginda tidak melakukan itu kecuali pada tahun kesulitan (manusia kelaparan), sehingga baginda berharap orang kaya memberi makan kepada yang miskin. Dan sungguh, kami boleh makan daging kambing setelah lima belas hari.” Lalu dikatakan; ‘Apa yang mendorong kalian melakukan itu? ‘ Aisyah tertawa, lalu ia berkata; ‘Keluarga Muhammad SAW tidak pernah merasa kenyang kerana makan roti atau gandum lebih dari tiga hari hingga baginda bertemu dengan Allah.’ (HR Bukhari No: 5003) Status: Hadis Sahih

Kesimpulan hadith:

1.  Daging korban sebahagian untuk disedekahkan dan 1/3 boleh diambil untuk dimasak dan dimakan serta boleh juga disimpan

2.  Daging korban boleh disimpan lebih dari 3 hari tasyriq (tiada batas maksimum). Ia merupakan pendapat majoriti ulama dari kalangan sahabat, tabi’in serta empat imam mazhab.

3.  Rasulullah SAW tidak berlebihan dalam bab makan, hingga boleh berjimat memakan daging korban secara berdikit dalam tempoh yang agak lama.

4.  Orang mukmin makannya apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang. Elakkan berlebihan dalam makan dan minum. Seperti dalam hadis lain:

بِحَسْبِ ابْنِ آدَمَ أُكُلَاتٌ يُقِمْنَ صُلْبَهُ، فَإِنْ كَانَ لَا مَحَالَةَ فَثُلُثٌ لِطَعَامِهِ وَثُلُثٌ لِشَرَابِهِ وَثُلُثٌ لِنَفَسِه

“Cukuplah bagi anak keturunan Adam agar makan sekadar untuk menegakkan tulang sulbinya (tulang punggung). Melainkan jika ia tidak dapat mengelak, maka isilah 1/3 untuk makanannya, 1/3 untuk minumannya, dan 1/3 untuk nafasnya.” (HR Tirmidzi No: 2380)

Semoga kita bersifat RAHMAH dengan mengagihkan bahagian korban sebaiknya dan tidak berlebihan dalam makan dan minum.

KESIMPULANNYA, kita boleh simpan lama-lama daging korban ni. Malahan Rasulullah SAW sendiri mengingatkan kita agar sentiasa berjimat dan beserhana . SO, bolehlah masak sikit-sikit asal jangan membazir ye
Sumber : telegram.me/hadisharian_ikram

Sumber : Mamapipie.com

Share, Follow & Like :
alkhudhri
alkhudhri
Semoga artikel ini dapat memberi info kepada pembaca. Penulis sangat mengalu-alukan pembaca untuk memberikan komen, like atau kongsikan di mana-mana media sosial. Terima Kasih.
close

Enjoy this blog? Please spread the word :) TQ